شانه به سر
نام فارسی:هدهد / شانه به سر / مرغ سلیمان
نام انگلیسی:Eurasian hoopoe
نام علمی:upupa epops
خانواده:هدهدیان (upupidae)
جمعیت:به دلیل احترام گذاشتن مردم به این گونه ، شکار نمی شود و جمعیت مناسبی دارد.
پراکنش: در فصل تابستان در اکثر نقاط اوراسیا از پرتغال تا دریای ژاپن، پراکنش دارد. اما تعداد معدودی از آن ها زمستان ها در اسپانیا به سر می برند. در سراسر ایران ، تابستان ها می توان این گونه را مشاهده کرد. اما برخی از آن ها بومی کشورند و تمام سال در نوار ساحلی جنوب می مانند.
زیست گاه: شانه به سر در زمین های بایر و پردرخت و باغ های میوه زندگی می کند.
اندازه: طول بدن آن 38 سانتی متر است.
ریخت شناسی: سر، گردن و سینه ای به رنگ قهوه ای دارد. در بال ها و دم آن نوارهای سیاه و سفیدی دیده می شود. بال این پرنده پهن ، تقریبا گرد و شبیه راکت پینگ پنگ است . تاج بلندی با انتهای سیاه و منقار نازک، بلند و سیاه دارد که اندکی به پایین خمیده است . گویی این منقار برای این ساخته شده است که حشره ها را از میان سوراخ های درختان، لابه لای سنگ ها، حفره های زمین و ... بیرون بکشد.
رژیم غذایی: این پرنده از انواع کرم ها و حشره ها تغذیه می کند.
زادآوری: پرنده ی ماده در داخل سوراخ درختان ،حفره ی بین سنگ ها و سوراخ ساختمان ها ، 5 تا 8 تخم خاکستری رنگ می گذارد. سپس 16 تا 19 روز روی آن ها می خوابد. جوجه ها پس از 20 تا 27 روز توان پرواز دارند.
وضعیت حفاظتی گونه: در حال حاضر به اقدام حفاظتی ویژه ای نیاز ندارد.