پازن
نام فارسی:کل(نر) و بز (ماده) /پازن/ بز کوهی
نام انگلیسی:wild goat
نام علمی:capra aegagrus
خانواده: خانواده ی گاوسانان(bovidae)
جمعیت: نامعلوم
پراکنش:در پاکستان،افغانستان،ترکمنستان،ترکیه،یونانو قفقاز دیده می شود. در ایران در تمام نقاط به جز مناطق کویری مرکزی پراکنده است.
زیست گاه: پازن ها در مناطق کوهستانی و صخره ای ( تا ارتفاعات 4 هزار متری ) زندگی می کنند.
اندازه: طول بدن پازن 120 تا 160 سانتی متر،طول بدنش 12 تا 15 سانتی متر،ارتفاع بدنش 65 تا95 سانتی متر،وزن نرها 70 تا 120 گیلوگرم و وزن ماده ها 50 تا55 کیلوگرم است.
ریخت شناسی: جثه ای تنومند،دمی سیاه و پاهایی کوتاه دارد. نرها،شاخ های گره دار و بلندی دارند که طول آن ها به 150 سانتی متر می رسد. اما شاخ ماده ها بسیار کوتاه تر است نرها دارای ریش بلند و سیاه رنگ و نوار تیره ای روی پشت و شانه هستند که در ناحیه ی سینه پهن می شود و به صورت طوق در می اید. رنگ بدن با بالا رفتن سن تییر می کند. جوان ها بدنی مایل به خاکستری دارند و بالغ ها در زمستان کرم رنگ هستند.
رژیم غذایی:پازن ها از علوفه و بوته ها تغذیه می کنند.
زاد آوری: جفت گیری کل و بز در پاییز صورت می گیرد و نوزادان 160 روز بعد به دنیا می آیند.
وضعیت حفاظتی: جمعیت این گونه در اکثر نقاط کشور رو به کاهش است.